57 länder är nu representerade i VIRTUE
Sverige, Tyskland, USA och Spanien var partnerländer i det av EU Erasmus+ finansierade
projektet VIRTUE-s 2017-2020.
Sverige, Tyskland, USA och Spanien var partnerländer i det av EU Erasmus+ finansierade
projektet VIRTUE-s 2017-2020.
10-11 augusti kunde 600 besökare på lördagen och 900 på söndagen undersöka VIRTUE-skivor och lära sig om den biologiska mångfalden i havet utanför kuststräckan Kungsbacka - Värö.
VIRTUE kommer snart att bli ännu bättre!
VIRTUE har beviljats 400 000 Euro från Erasmus+ för uppgradering med många nya funktioner som t ex iNaturalists artidentifieringsverktyg, mikroplastidentifiering, invasiva marina arter etc.
Projekttid 2024-2027
Livet i havet är en digital fälthandbok som visar de vanligaste arterna i svenska havsområden, som också finns som app för Apple och Android.
VIRTUE (VIRTual University Education) skapades 1997 som ett gemensamt forsknings- och utbildningsprojekt av University of Maryland Center for Environmental Science, USA, Skolelaboratoriet i realfag vid Bergens Universitet, Norge och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sverige.
Från och med 2021-04-06 finns VIRTUE hos Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.
Mer information kommer snart.
The Erasmus funded project VIRTUE-s officially ended on the 31 August 2020. Now the EU reviewer has awarded the project with high scores branding the project “Best practice”.
VIRTUEs distanskurs om VIRTUE och biologisk mångfald finns nu tillgänglig och öppen för alla på VIRTUEs webb!
Kursens språk är engelska. Ingen föranmälan behövs.
Till kursen finns fyra förinspelade föresläsningar, mer än 30 videofilmer och många litteraturtips.
Kursen PROMOTING OCEAN LITERACY AND PROJECT-BASED LEARNING BY MONITORING BIODIVERSITY
börjar den 20 april. Kursen ges bara på engelska.
Det EU-finansierade projektet VIRTUE-s har tagit fram många nyheter. Under rubriken Undervisningsresurser hittar du många av dem: Beräkningsstöd för biodiversitet, kortspel för olika åldrar på temat biologisk mångfald, identifieringsplanscher och mycket mer.
Under våren lanserar VIRTUE-s en ren distanskurs, så kallad MOOC, Massive Open Online Course, öppen för alla.
Så här beskriver projektledaren för MITT HAV, Kristin Johansson, vad elever och lärare erbjuds:
Vi möter dig och dina elever i början av höstterminen, vid en strand nära er skola. Ett par tre dagar senare ses vi igen i klassrummet och jobbar vidare med materialet från havet. Vi har med oss den utrustning som behövs och ni kommer med glada och vetgiriga elever.
VIRTUE meets Art - and vice versa!
VIRTUE is also about describe all fascinating organisms on the VIRTUE discs.
Inbjudan till Workshop i marin pedagogik
Havsmiljöinstitutet bjuder tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten in till en workshop i marin pedagogik för att stärka utbildningen inom hållbarhetsfrågor rörande hav och vatten.
Datum 7 - 8 november
SLU Centrum för naturvägledning (CNV) bjuder tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten in till en workshop i limnisk pedagogik.
Workshopen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med sötvattenspedagogik, både inom skolans värld och inom annan offentlig eller privat verksamhet. Avsikten är att bygga upp ett nationellt nätverk inom området och att diskutera behov och idéer för en gemensam kommunikationsplattform. Vi hoppas att du som deltar är intresserad av att aktivt bidra till detta nätverk.
Nu finns Smådjur i sjö och å äntligen på svenska. Den behandlar över 500 sötvattenarter i 800 bilder och beskrivningar av utseende, beteende, förekomst mm.
I detta gymnasiearbete undersöks hur båtbottenfärg påverkar organismer i havet och vidare undersöks möjligheten till ett miljövänligare alternativ till traditionell kopparbaserad påväxthindrande båtbottenfärg.
Nu finns bestämningsplanscher i pdf-format för utskrift i A4 för de vanligaste artgrupperna baserat på arternas funktion:
Nu är bestämningsstöd och rapporteringsmöjlighet för sötvattensarter klar.
30 av de vanligast förekommande artgrupperna på virtueskivor presenteras i text och bild.
VIRTUE har fått EU-finansiering med 3,1 miljoner kr via programmet Erasmus+, Strategiska partnerskap skola, för att utveckla och internationalisera den marina delen av VIRTUE.
Elev på Birger Sjöbergsgymnasiet har gjort ett gymnasiearbete baserat på Virtue.
"VIRTUE - PROJEKT. Ett gymnasiearbete med inriktning på marinbiologi och limnologi"
http://science.gu.se/digitalAssets/1641/1641601_rapport-virtue.pdf
En liten försöksodling med sjöpungar långt ut i Skälderviken, ska ta reda om de trivs och kan föröka sig i vattnets salthalt.
Läs mer >> http://www.hd.se/2016-11-22/sjopungar-kan-minska-overgodning
Några fynd på en Virtueskiva i Torekovs hamn.
https://www.youtube.com/watch?v=8byR7u9GZA8&feature=youtu.be
Just nu skriver vi på ett kapitel i boken “Exemplary Practices in Marine Science Education - A Resource for Practitioners and Researchers” (Springer förlag).
Boken ges ut under 2017!
Läs mer om varför boken ges ut:
Purpose of the Book: to inform, inspire, and provide an intellectual forum for practitioners and researchers in this particular context. Proposed subject areas include sections on marine science education in formal, informal and community settings.
Vad kan du om livet i havet? Kika på den nya mikroskopvideon som framställdes i projektet Gymnasieelever möter forskare under september 2015.
Under september 2015 besökte forskare från Göteborgs universitet ett antal platser på västkusten, där de mötte gymnasieelever som fick lära sig mer om livet i havet. Virtue deltog i satsningen, och projektledaren Mikael Olsson gjorde samtidigt en film utifrån vad som hittades på virtueskivorna. Vilka arter kan du identifiera? Se filmen här.
Läs om hur elever från Ytterbyskolan och Marstrandsskolan i Kungälv arbetar med Virtue i Lärarförbundets tidning Origo.
Det är svårt för myndigheter och forskare att hålla koll på alla djur som simmar omkring i hav och sjöar. Därför uppmanas nu allmänheten att rapportera in ovanliga arter via en ny hemsida. - Vi behöver hjälp med att kartlägga hur vår miljö förändras, säger forskaren Matz Berggren.
Efter sju månaders seglats anlöpte T/S Gunilla den historiska hamnstaden Portsmouth under helgen (13-14 juni, 2015). Och då var även Göteborgs universitet på plats.
Har ni svårt att identifiera påväxten på plattorna? Svenska artprojektet har nyligen lanserat en virtuell, interaktiv resurs för att identifiera gruppen havsborstmaskar. Resursen är gratis att ladda ner. I Virtuedata är rörmaskar (rörlevande havsbortsmaskar) en av tio artgrupper. Bestämningsnyckeln finns i en lågupplöst och en högupplöst version, båda fungerar utmärkt på till exempel surfplattor.
Hur ser påväxten ut på andra sidan Atlanten? Det vet gymnasieelever från Öckerö gymnasieskola, efter att ha studerat virtueskivor tillsammans med Virtues grundare.
Det är stor skillnad i påväxt beroende på vilket material som används, visar en tysk studie.
I Virtueprojektet används cd-skivor av polykarbonat, men det finns alla möjligheter att använda även annat material. I ett skolprojekt i Kiel, Tyskland har man testat att sänka olika typer av skräp, för att se vad som växer på dem. Resultaten visar att påväxt (främst havstulpaner och musslor) föredrar glas framför till exempel trä och alumninium.
Vi är tacksamma för alla synpunkter och påpekanden av oklarheter och fel. Vi har redan fått in kommentarer, bland annat att vi på några ställen har blandade rubriker på engelska och svenska. (Virtuedata finns alltså även på engelska). Detta kommer vi förstås efterhand att rätta till.
Det japanska jätteostronet Crassostrea gigas räknas som en invasiv art. Nu vill forskaren Åsa Strand på Tjärnö få hjälp av Virtuedeltagare att rapportera in fynd av ostronet, för att kunna se hur det spridit sig i Sverige.
Under sommaren 2013 var Ostindiefararen Götheborg ute på Europaturné, vilket väcker minnen från den moderna Götheborgs första långresa. Under 2005-2007 seglade nämligen ostindiefararen till Kina och på vägen dit undersökte man – med hjälp av Virtue-skivor – vad som växte i vattnet.
Visste du att Virtue var med på Ostindiefararen Götheborgs första långresa till Kina 2005-2007? Läs mer på Virtues webbplats.
Ibland kan det vara bökigt att fylla i resultaten direkt på webben i Virtuedata, som till exempel när ni är ute i fält. (Virtuedata är anpassad för mobila enheter). Använd då denna pappersversion istället, och överför data till rapportformuläret "Skapa rapport" när ni är tillbaka i klassrummet.
Våren 2012 öppnade Virtue för inrapportering av marina fynd som elever och lärare hittar på sina virtueskivor.
Både nya och gamla Virtueskolor är hjärtligt välkomna att börja använda virtuedata.se.