Nyhetsarkiv

VIRTUE firar 25-årsjubileum i år!

uppdaterad: 2022-05-11

VIRTUE (VIRTual University Education) skapades 1997 som ett gemensamt forsknings- och utbildningsprojekt av University of Maryland Center for Environmental Science, USA, Skolelaboratoriet i realfag vid Bergens Universitet, Norge och Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, Sverige.

MITT HAV och VIRTUE: Elever i Skåne upptäcker livet under ytan

uppdaterad: 2020-01-27

2018 - 2021 medverkar VIRTUE i en riktad satsning till ett 20-tal klasser, årskurs 7 och 8,  i Båstad, Ängelholm och Höganäs.
 

Så här beskriver projektledaren för MITT HAV, Kristin Johansson, vad elever och lärare erbjuds:
Vi möter dig och dina elever i början av höstterminen, vid en strand nära er skola. Ett par tre dagar senare ses vi igen i klassrummet och jobbar vidare med materialet från havet. Vi har med oss den utrustning som behövs och ni kommer med glada och vetgiriga elever.

Inbjudan till workshop om limnisk pedagogik, Vänermuseet i Lidköping 27-28 november 2019

uppdaterad: 2019-09-25

SLU Centrum för naturvägledning (CNV) bjuder tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten in till en workshop i limnisk pedagogik.
Workshopen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med sötvattenspedagogik, både inom skolans värld och inom annan offentlig eller privat verksamhet. Avsikten är att bygga upp ett nationellt nätverk inom området och att diskutera behov och idéer för en gemensam kommunikationsplattform. Vi hoppas att du som deltar är intresserad av att aktivt bidra till detta nätverk.

Virtue blir bok!

uppdaterad: 2016-06-30

Just nu skriver vi på ett kapitel i boken “Exemplary Practices in Marine Science Education - A Resource for Practitioners and Researchers” (Springer förlag).

Boken ges ut under 2017!

Läs mer om varför boken ges ut:

Purpose of the Book: to inform, inspire, and provide an intellectual forum for practitioners and researchers in this particular context. Proposed subject areas include sections on marine science education in formal, informal and community settings.

Kan du identifiera påväxten på virtueskivan?

uppdaterad: 2015-10-14

Vad kan du om livet i havet? Kika på den nya mikroskopvideon som framställdes i projektet Gymnasieelever möter forskare under september 2015.

Under september 2015 besökte forskare från Göteborgs universitet ett antal platser på västkusten, där de mötte gymnasieelever som fick lära sig mer om livet i havet. Virtue deltog i satsningen, och projektledaren Mikael Olsson gjorde samtidigt en film utifrån vad som hittades på virtueskivorna. Vilka arter kan du identifiera? Se filmen här.

Ny bestämningsresurs för havsborstmaskar

uppdaterad: 2015-06-05

Har ni svårt att identifiera påväxten på plattorna? Svenska artprojektet har nyligen lanserat en virtuell, interaktiv resurs för att identifiera gruppen havsborstmaskar. Resursen är gratis att ladda ner.  I Virtuedata är rörmaskar (rörlevande havsbortsmaskar) en av tio artgrupper. Bestämningsnyckeln finns i en lågupplöst och en högupplöst version, båda fungerar utmärkt på till exempel surfplattor.

Stor skillnad i påväxt beroende på material

uppdaterad: 2015-04-14

Det är stor skillnad i påväxt beroende på vilket material som används, visar en tysk studie.

I Virtueprojektet används cd-skivor av polykarbonat, men det finns alla möjligheter att använda även annat material. I ett skolprojekt i Kiel, Tyskland har man testat att sänka olika typer av skräp, för att se vad som växer på dem. Resultaten visar att påväxt (främst havstulpaner och musslor) föredrar glas framför till exempel trä och alumninium.

Virtue och Ostindiefararen

uppdaterad: 2018-11-28

Under sommaren 2013 var Ostindiefararen Götheborg ute på Europaturné, vilket väcker minnen från den moderna Götheborgs första långresa. Under 2005-2007 seglade nämligen ostindiefararen till Kina och på vägen dit undersökte man – med hjälp av Virtue-skivor – vad som växte i vattnet.