Smarta tips och förbättringar

uppdaterad: 2023-08-03

Innehåll:
Demontera VIRTUE-skivor
Rengöring av VIRTUE-skivor
Mäta salthalt
Transport av VIRTUE-rack
Starkare VIRTUE-rack
Fotografera VIRTUE-skivor
Belysning
 

Demontera VIRTUE-skivor

För att kunna ta loss skivorna från racket, behöver man en avbitartång för att klippa av buntbandet nederst och därefter knyta upp eventuella knopar som kan vara i vägen när man ska dra av "rördistanserna" och skivorna från rackets mittstång.

När man tar bort skivorna från racket, noterar man i vilken ordning de satt på racket. Skivorna ska vara så kort tid som möjligt i luften - de flyttas så snart som möjligt över till en balja eller liknande för observation och eventuell fotografering.
 

 

 

 

 

Återutsättning av VIRTUE-skivor

Man kan sätta tillbaka virtueskivorna (i samma ordning!) på racket och låta påväxten fortsätta. Det är då förstås extra viktigt att exponera djur och växter för luften så kort tid som möjligt. Man behöver sätta fast nya buntband för att hålla kvar skivorna på racket. (Buntband kan köpas i järnaffärer, Clas Ohlson, Biltema m.fl)
 

Rengöring av VIRTUE-skivor

När du tagit upp racken på hösten, spara då distans- och mittrören och skivorna. Dessa kan och skall användas flera säsonger! Vi sparar miljö och pengar och du behöver bara nya rep och buntband. Rör och skivor rengöres enkelt i en diskbalja av plast med 10-12% ättikssprit eller kaustiksoda. Diskhandskar och skyddsglasögon! (Med kaustiksoda behöver delarna bara ligga ett dygn).

En video om hur du rengör dina VIRTUE-skivor och rör med kaustiksoda på VIRTUE-s YouTube-kanal
Rengöringsinstruktion för utskrift

 

Mäta salthalt

Salthaltsmätare
Kallas också Refraktometer
Från ca 400 kr, kan bl.a. köpas hos Sagitta

 

 

 

 

Transport av VIRTUE-rack

Vi har med mycket gott resultat numera valt att transportera VIRTUE-skivor med påväxt längre sträckor/tid i förslutna, kraftiga plastpåsar med fuktighetsbevarande, blött tidningspapper. Lämpliga sådana påsar kan köpas i akvarieaffärer för några kr/styck. Kraftigare sopsäckar går också bra. Luften inne i påsarna får därmed 100% luftfuktighet och djuren klarar sig därmed bra med denna syretillförsel.

Förslut påsarna med ett bunt- eller gummiband. Förvaras påsarna kallt, förbättras överlevnadstiden. Använd en kylväska för transporten. Placera distansrören mellan skivorna, så minimeras risken att djuren kläms ihop. Vi har fått fullständig överlevnad under mer än ett dygn om påsarna förvarats kallt.

Starkare VIRTUE-rack

Även om VIRTUE-rack är ganska robusta, är repet den svagaste länken på grund av is, kraftiga vågor eller vassa föremål. Byt ut repet till en tunn (2 mm) rostfri wire och wirelås.
Kan köpas i båtaffärer, Biltema, Clas Ohlson m.fl.

 

 

 

 

Fotografera virtueskivor

Man kan fotografera VIRTUE-skivorna en och en liggande i en hink försedd med lock och ett hål av lämplig storlek för kameraobjektivet. Locket kan med fördel målas svart på undersidan.

Vattennivån ska vara några centimeter över virtueplattans överdel. På detta sätt minskar man risken för reflexer och skuggor som försämrar bildkvaliten. Bildkontrasten kan förbättras om man använder sig av polarisationsfilter på objektivet.

 

 

 

 

Man kan också fotografera och filma med relativt billiga undervattenskameror av kompakttyp. Alla kända kameramärken har en eller flera modeller i prislägen från ca 2000 kr. De är vattentäta ned till 6-10 meter, har hög upplösning och filmar även i HD-kvalité. Några har också LED-lampor runt objektivet för närbildsfotografering. Denna typ av kameror har alltså möjlighet till närbilder och ibland även makrobilder (till skillnad från s.k actionkameror, typ GoPro) 

 

 

 

 

 

Ett usb-mikroskop är ett digitalt mikroskop som man ansluter till en dator via usb-porten. Usb-mikroskop fungerar ungefär som en webb-kamera, men är anpassat för närbilder med förstoringsgrad upp till 400 ggr och med upplösning 0,3 – 5 megapixel. De har vanligtvis inbyggt LED-belysning och man kan ta bilder och filma med dem. En stor fördel är således att man kan visa bilder ”live” på en projektionsduk eller smart-board. Från ca 1000 kr.

 

 

 

 

Med denna adapter kan du trådlöst (wi-fi) visa bilder/video från ett USB-mikroskop på upp till tio iPad eller iPhone.
Man behöver alltså inte ansluta mikroskopet till en dator. Så här fungerar det: http://youtu.be/LisFXa-hhcU

 

 

 

 

 

Makrolinser till smartphones

Du kan fotografera och filma organismer på mycket nära håll med din smartphone – om du skaffar en makrolins. En medföljande metallring klistras runt kameran på telefonen, sedan klickas linsens magnetiska baksida på när linsen ska användas. Ca 100 kr.

 

 


Det finns också varianter som man håller på plats med en klämma. 100 - 300 kr.

 

 

 

 

 

Actionkameror, typ GoPro, kan liksom andra vattentäta kameror, fästas på en lång stång för att filma eller ta tidsinställda bilder under vattenytan. Med hjälp av kamerafästet rörliga del, kan man vinkla kameran så att man kan fotografera undersidan på bryggor, båtar mm. 
Närbilder förutsätter att man har en "försättslins", eftersom denna typ av kameror har fixfokus.

       

 

Fotografera i stereolupp

Video (10 min) Tips och demonstration om hur man fotograferar och filmar i en stereolupp.

 

Belysning

 

LED-lampor (t ex IKEA) med böjlig svanhals som är utmärkta att använda vid alla typer av förstoringsutrustningar. De ger ingen skadlig värme och drar mycket lite energi. Från ca 100 kr.
(Den inbyggda belysningen i en stereolupp ger oönskade reflexer i vattenytan i undersökningsskålen)

 

 

 

 

 

 

Hjälp till att förbättra VIRTUE!

Har du bra förslag som du vill dela med dig av till andra? Hör av dig till oss!

E-post: mikael.olsson@bjarenet.com