VIRTUE och Ostindiefararen

uppdaterad: 2022-04-27

Photo: Sailing from Kiel to Aarhus in 2013. Sarah StClair Renard
 

Under sommaren 2013 var Ostindiefararen Götheborg ute på Europaturné, vilket väcker minnen från den moderna Götheborgs första långresa. Under 2005-2007 seglade nämligen ostindiefararen till Kina och på vägen dit undersökte man – med hjälp av VIRTUE-skivor – vad som växte i vattnet.

När VIRTUE-projektet deltog i Ostindiefararens tvååriga resa tur och retur till Kina, så ersattes CD--skivorna av specialdesignade skivor av polykarbonatplast för att passa de nya och betydligt tuffare förutsättningarna. Skivorna sattes fast längst fram på fartygets bog och efter varje delresa byttes skivorna med påväxt ut mot nya fräscha skivor. Alla skivor fotograferades och djuren artbestämdes till bland annat havstulpaner, långhalsar och märlkräftor.

 

 

Göteborgs universitet och Ostindiefararen Götheborg fick 3 miljoner kronor för att bedriva vetenskaplig forskning och publik verksamhet i samband med färden till Kina. Under färden stannade Götheborg till vid flera hamnar och i anslutning till fartyget sattes utställningstält upp och tusentals besökare fick då en inblick i vilka organismer som hade hittats i vatten som Atlanten, Indiska Oceanen, Europas, Sydamerikas, Afrikas, Australiens och Asiens kuster.